Värdesätter du följsamhet, kontakt och att bara ha det riktigt roligt tillsammans med din hund? Då skulle Rallylydnad kunna vara något för dig!

Rallylydnad är en gren inom Svenska Brukshundklubben som bygger på glädje och samarbete mellan förare och hund. Rallylydnad kombinerar den traditionella lydnaden med vissa inslag av freestyle i vad som utförs i en bana av skyltar – en rallylydnadsbana. ”Rally” i rallylydnad syftar alltså inte på att det ska gå fort eller att banan ska genomföras inom en viss tid, utan att hund och förare utför en bana enligt ”kartläsarens” (förarens) anvisningar.

Inom grenen finns det fyra olika klasser (Nybörjarklass till Mästarklass) där banorna som tävlas i avanceras med allt från 12 till 20 skyltar som slumpmässigt blandar olika moment. I nybörjarklass genomförs banorna kopplad, medan de i högre klasser sker okopplat.

Den utmärkande skillnaden mellan den traditionella lydnaden och rallylydnad är att i rallylydnad är det fullt tillåtet att använda din röst och visa med händer och kroppsspråk vad det är du vill att din hund ska göra. Även på tävling värdesätter domare glädje mellan hund och förare och därför anses rallylydnad ofta vara en gren för alla, oavsett ras. Rallylydnad är en perfekt gren för dig som bara vill träna och ha roligt tillsammans med din hund och ha en aktivering utöver det vanliga.

Är du intresserad av rallylydnad och vill läsa mer, kika på SBKs egna hemsida.

 

Senast uppdaterat: 9 maj 2017 @ 10:39