Vill du kunna utforma ett program specifikt för dig och din hund, och bara behöva träna det som passar er bäst? Vill ni uppnå större precision och kroppskontroll och samtidigt ha roligt tillsammans till musik? Då kanske freestyle är någonting för er!

Freestyle blev en officiell sport i Sverige 2007 och har sedan dess växt i popularitet. Det är framför allt en publiksport, där ekipagets skicklighet och förmåga att fånga publikens intresse är de viktigaste kvalitéerna i bedömningen. Inom sporten kan man tävla i två olika grenar, freestyle eller heelwork to music (HtM), som båda går från klass 1 till klass 3.

Inom sporten är du som förare fri att själv utforma ett program tillsammans med egenvald musik som ska falla inom en viss tidsgräns (som skiljer sig mellan olika klasser). I freestyle kan ett program se ut i stort sett hur som helst, medan HtM behöver innefatta några av de tio olika fotpositionerna som finns förbestämda. Då varje ekipage har ett eget utformat lydnadsprogram till musik, innebär det här att det ofta är stor variation på tävling och att varje program är unikt. Hundar som tävlar i freestyle lär sig att vara uppmärksamma på sin förare under ett helt program och att följa förarens minsta vink, och tycker ofta att sporten är riktigt rolig.

I reglerna för freestyle framkommer dess grundtanke tydligt:

Sporten ger tillfälle att ta tillvara individuella egenskaper hos hunden och visa resultat av positiv hundträning med träningsglädje, kontakt, lyhördhet och samarbete i fokus.
En grundtanke är att freestyle ska vara roligt både för förare och hund.”

För att tävla i freestyle behöver hunden vara minst ett år gammal. Dessutom krävs en god grundlydnad då all träning och tävling i sporten sker med lös hund.

Är du intresserad av freestyle och vill läsa mer, kika på SHFKs egna hemsida.

 

Senast uppdaterat: 9 aug 2018 @ 21:43