Gillar du och din hund fart och fläkt och kluriga banor? Då kanske agility är något för er!

Agility är den snabbast växande hundsporten i Sverige med ett stort antal tävlingar och deltagare per år. Grenen går ut på att man på kortast möjliga tid och utan fel eller vägringar ska ta sig igenom en hinderbana. Det finns både hoppklass och agilityklass med olika varianter på banor, som man sedan i sin tur kan avancera upp i tre separata klasser. I agility kan man dessutom tävla både individuellt och i lag.

Agility som hundsport brukar vara populärt bland hundar och förare just på grund av farten och variationen mellan olika hinder och banor. Det är någonting som är roligt för alla och bygger på ett duktigt samarbete och snabb anpassningsförmåga. Ofta kommer motivationen för hunden av sig själv tack vare att den får arbeta fritt och ständigt utmanas.

Trots att det kan se lätt ut vid första ögonkastet, handlar agility om att balansera explosivitet, fart och precision samtidigt som man tar sig igenom banan på rätt håll. Det är därför ett väldigt bra sätt att få god kontakt med sin hund och att ha roligt tillsammans. För att tävla i agility måste hunden vara över 18 månader, och för att gå kurs bör hunden vara omkring ett år gammal och färdigvuxen. Då agility dessutom sker med lös hund krävs också en god grundlydnad.

Är du intresserad av agility och vill läsa mer, kika då på SBKs egna hemsida.

 

Senast uppdaterat: 9 maj 2017 @ 12:20